Grundtvig-asiantuntijavaihto

Olen Heli Hukkanen, kieltenopettaja Liedon-Tarvasjoen kansalaisopistossa (lähellä Turkua). Minulle on myönnetty elinikäistä oppimista tukevan Grundtvig-ohjelman (uusi nimi Erasmus+) asiantuntijavaihtoapuraha. Olen kolme kuukautta opettajavaihdossa Espanjassa, Extremaduran itsehallintoalueella.

tiistai 12. marraskuuta 2013

¡TURRÓN!

Espanjan kieltä opiskelevat tietävät - tai tulevat tietämään viimeisellä kerralla ennen joulua - mitä on TURRÓN. Minulle mukavana yllätyksenä Castuera on tunnettu turrón-pitäjänä ja asukkaita saatetaan jopa leikillisesti kutsua nimellä turroneros. Varsinaisesti adjektiivi on castuereños.



Kauppojen hyllyillä riittää turrón-tarjontaa!


Turrón on espanjalaisten joulumakeinen, jolla on hyvin pitkä historia. Se on arabivallan aikainen tuttavuus, ja viimeinenkin muslimiruhtinas karkotettiin jo vuonna 1492. Turrón tarkoitti jo silloin manteli- ja hunajamassasta tehtyä makeista, nykyään siitä löytyy paljon variaatioita.







Ilahduin kovasti kun huomasin, että Castuerassa on peräti turrón-museo MUSEO DEL TURRÓN! Siitä olisi saanut hienon jutun blogiin, mutta ikävä kyllä museo on täysin suljettu, eikä sinne pääse tutustumaan edes kovasti anomalla. Tässä kuitenkin kuva ulkoa päin.

















Castuerassa on neljä turrón-tehdasta ja kävin tutustumassa niistä yhteen. REY on perheyritys, ja sovin juttutuokiosta Felipe Reyn kanssa, joka on yksi kolmesta veljeksestä, jotka tällä hetkellä pyörittävät tehdasta.
Felipe Rey tehtaan ovella.

Felipe kertoi, että turrónia on valmistettu Castuerassa jo hyvin kauan, eräässä matkakirjassa vuodelta 1791 jo mainitaan turrón Castueran yhteydessä.  Castuerassa viljeltiin mantelipuita ALMENDROS ja oli mehiläispesiä eli COLMENAS. Hän kertoi, että turrón oli alun perin kesäinen tuote, jota myytiin ferioissa, mutta sitten sitä alettiin antaa lahjaksi ja vähitellen tuotanto alkoi painottua joulun aikaan. Nykyään sitä ostetaan paitsi jouluaatoksi (NOCHEBUENA), myös uudenvuodenaatoksi (NOCHEVIEJA), koska molemmat pyhät ovat perhekokoontumisia.


Tästä omasta tehtaastaan hän kertoi, että perheyrityksessä on menossa neljäs sukupolvi ja viideskin on kuulemma jo turvattu. Hän selvitti, että tuotannon aika on heinäkuusta noin 20.12. saakka. Yritys onkin laajentanut toimintaansa niin, että töitä riittää koko vuodeksi: heillä on lähistöllä toinen tehdas, joka valmistaa myös erittäin merkittävää espanjalaista tuotetta, oliiviöljyä eli ACEITE DE OLIVA


Perinteinen turrón duro.

Rey Alimentación, S.L. myy turrónia koko Espanjan alueelle, vaikka toki tuotantoa on muuallakin kuin Castuerassa. Sen lisäksi heidän yrityksensä vie tätä herkkua latinalaiseen Amerikkaan, Ranskaan ja Italiaan.
Perinteisin turrón on kovaa (DURO) ja mantelia ja hunajaa sisältävä. Nykyään makuja on monenlaisia ja mukaan on tullut pehmeä (BLANDO) laatu. Suklaa on tullut kuvioihin n. 30 vuotta sitten ja suklaaturrón on hyvin suosittua. Kaikkein uusin tuote on sokeriton (SIN AZÚCAR) turrón.

Tässä pehmeää.
Felipe kertoi, että Espanjassa perheet ovat pienentyneet ja siksi pakkauskoko on pienempi kuin ennen, jolloin ostettiin kilon kokoisia levyjä. On myös toisenlainen muutos: nykyään ostellaan turróneita jo lokakuussa, pienissä yksittäispakkauksissa, ja napostellaan jo pitkään ennen joulua.

Kysyin, olisiko vielä jotain erityistä ja hän kertoi huomanneensa, että kun kovasta manteliturrónista tehdään pehmeää ja mantelin öljy tulee näkyville, ihmiset ajattelevat, että se on lihottavaa.  Kyseessä on kuitenkin aivan sama tuote, mantelista vain irtoaa pehmennettäessä öljyä toiseen olomuotoon.

Nykyään turrónia löytyy joka makuun.
Sokeriton turrón on uutuustuote.
Pääsin käymään tehtaan puolelle. Nyt on kuitenkin turrón jo liikkeissä myytävänä, eikä tehdas tällä hetkellä toimi kuin puolella teholla ja niinpä vain puolet henkilökunnasta on paikalla. Olin lisäksi käymässä perjantai-iltapäivällä, jolloin tuotanto pysäytetään viikonvaihteeksi, ettei tuote pilaannu.

Modernimpaa valmistusta.

Nopeus on valttia.

Edelleen myös käsityönä.
Felipe Rey kertoi, että kaikki täytyy tehdä nopeasti, koska turrón ei sisällä minkäänlaisia säilöntäaineita.


* * *

Uutisia, NOTICIAS:
Seuraavaksi hiukan viime aikojen uutisia Tifón Yolanda de Filipinas lisäksi.

Hyvin pitkän näyttelijäuran tehnyt Amparo Rivelles on haudattu ja koko Espanjan kansa on surrut kovin. Myös täällä Castuerassa viime perjantain teatteriesityksen lopussa annettiin hänelle jäähyväisaplodit, koska Amparo Rivelles, uutisotsikoiden mukaan, oli ACTRIZ CON MAYÚSCULAS, eli näyttelijätär isoin kirjaimin.

 Näytelmän nimi oli Efecto Dulcinea, una Quijote del siglo XXI. Dolores oli mennyt, Quijoten tyyliin, päästään sekaisin luettuaan liikaa naisille suunnattuja itseapukirjoja.


Kuningas Juan Carlos on ollut lonkkaleikkauksissa ja siksi aika vähän julkisuudessa. Hänen poikansa, eli PRÍNCIPE DE ASTURIAS, on ollut nyt hyvin paljon esillä Letizia-vaimonsa kera. Don Felipe erottuu hyvin massasta, koska hän on selvästi keskimääräistä pidempi.

Pienempi uutinen on, että Robertonkin Madrid-tekstissäni mainitsemalla musiikintekijä Malúlla on ollut konsertti, jossa hän julistautuu pop-musiikin tähdeksi, eli LA ESTRELLA DEL POP.

Ja uutisissa on tietenkin ollut paljon juttua Yhdysvaltojen vakoiluskandaaleista eli ESPIONAJE DE EE.UU. Minusta tuntuu, että blogejakin seurataan, joten edellinen uutislause voi herättää huolta.


*  * *

Sisällä on jo hiukan lämpimämpää, kun Rocíon avulla löysin eteisen kaapista tällaisen lämmityslaitteen nimeltä BRASERO ELÉCTRICO. Se on hiukan pelottava (kuten lämminveden käyttösysteemikin!) kun siinä on pieni liekki, mutta kyllä se myös auttaa! Oikeaoppisesti sitä käytetään pitkällä liinalla (’falda’) peitetyn pyöreän pöydän alla.









2 kommenttia:

  1. Onko sinulla turronit sulaneet suussa? Onko joku lempimaku?Minkälaisia työpäiviä työntekijät turron tehtaassa tekevät ja paljonko saavat palkkaa? Onko heillä jonkinlainen koulutus tehtävään? Sataa sataa ropisee.. Ja useampi plussa- aste. Lumen tulosta ei vielä tietoakaan�� turron duroa ostin muuten lentokentältä mukaan, hyvää on muttei mun makuun erinomaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin olla niin keskittynyt itse tuotteeseen, että en tullut muita asioita tiedustelleeksi.
      Tämä viikko on ollut niin valtavan kiireinen, että toivon mukaan viikonloppuna ehtisin miettimään seuraavaa tekstiä!

      Poista